Holidays

Vakantie is altijd even wennen. Het begint al ‘s ochtends, als je dan eens vroeg wakker wordt en gespannen met ogen dicht wacht op het alarm dat de dagdroom van weekend verscheurt. Maar het geluid dat mijn oorvliezen nu al zo lang teistert, blijft uit. De kamer wordt lichter, de vogels roepen mij in koor toe en beneden hoor ik de ‘ping’ van de magnetron. Ik kan het me nu veroorloven om rustig een muziekje op te zetten en nog drie keer in de spiegel te kijken voordat ik mijn weg naar beneden maak.

wpid-20150627_160828.jpg

En dan, als ik het ontbijt op mijn gemak verorberd heb, ga ik eens bedenken wat ik ga doen. Geen huiswerk op de agenda, geen toetsen die ik nog moet leren, geen projecten waar ik nog een blik op moet werken. Maar bovenal, geen schuldgevoelens als ik even teken, een video kijk of ik iets langer op mijn mobiel zit dan eigenlijk zou moeten. Het gevoel dat niets moet, er even geen prestatiedruk ligt op alles wat ik doe en ik iets kan afraffelen zonder verdere consequenties is heerlijk.
Natuurlijk, er zijn wat dingen die ik goed moet doen. Koken bijvoorbeeeld, een hobby die zich steeds verder aan het ontwikkelen is. De laatste paar dagen heb ik steeds vaker en langer in de keuken gestaan. Lunch, hoofdgerechten, hapjes, nagerechten… Het is allemaal al langsgekomen. En ook al zijn mijn benen moe omdat ik al 4 uur in de keuken heb gestaan, de spirit is nog steeds aanwezig. En de voldoening is des te groter als het baksel, na drie minuten op de tafel te hebben gestaan, met de laatste kruimels verdwenen is.

wpid-20150715_124447.jpgDingen die ik al het hele jaar uitermate graag heb willen doen, komen nu eindelijk in de agenda te staan. Ik zie vriendinnen weer. Niet zoals op school, waar we over koetjes en kalfjes praten, maar echt afspreken. Iets leuks doen. Zonder de stressfactor gaan gesprekken heel ergens anders voor, verschijnt de glimlach sneller op het gezicht. Er worden herinneringen gemaakt. Niet degenen die worden aangeduid met ‘vorige week’, maar met ‘weet je nog’. Niet degenen die een moment van lachen achterlaten, maar die inspireren tot een nieuwe afspraak op de agenda. Die aanmoedigen om elkaar nog beter te leren kennen.

Toch is er niks mis mee om even niemand om je heen te hebben. Even de gedachten ordenen. Een nachtje slapen over een beslissing, zonder dat er weer honderden weetjes en feitjes je hoofd rondspoken.
Of dan, als je aanstalten maakt om naar bed te gaan, je toch nog die ene video kan kijken. Dat ene liedje luisteren. Met een tevreden gevoel de deken over je lichaam heentrekken. Weer een productieve, creatieve dag achter de rug. Weer iets gedaan waar ik blij van word. Waar anderen blij van worden.

Op naar de volgende dag.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: